Bloembollenteelt

Bloembollenteelt

Het telen van tulpenbollen gebeurt op 190 hectare tulpenvelden in de Flevopolder, Noordoostpolder, Zeeuws Vlaanderen en Duitsland. De kleine bollen die we hier planten, groeien in zeven maanden uit tot broeibare tulpenbollen.

Planten

Het productieproces begint in september en oktober met de plantgoedselectie. Beschadigd en ziek plantgoed wordt machinaal en daarna met een visuele controle verwijderd. Zo blijft alleen het beste plantgoed over.

In oktober en november worden de bollen geplant. Onze plantmachine wordt aangestuurd door een met gps bestuurde tractor. Die is zo nauwkeurig dat we de bedden kaarsrecht kunnen planten met minder dan een centimeter speling. Planten doen we met een dubbelnet. Dat houdt in dat de bollen tussen twee netten liggen. Voorafgaand aan het planten wordt het land geploegd, gespit of gefreesd. Al onze bollen worden met één plantmachine geplant in een drieploegendienst.

Beregenen

De tulpen worden naar behoefte tot wel acht keer per seizoen beregend. Sensoren van Dacom monitoren sinds 2008 continu het vochtgehalte in de bodem, waardoor we precies op tijd de juiste hoeveelheid water kunnen geven.

Selectie en koppen

In maart en april selecteren we de tulpen op het blad met selectiekarren. Vanaf de bloei gaan we lopend door de percelen. De virusplanten worden dan handmatig doodgespoten.

In mei koppen we de tulpen. Dit houdt in dat de bloem wordt verwijderd. Hierdoor gaan de belangrijke voedingsstoffen niet naar de bloem maar naar de bol, waardoor deze gaat groeien. Het koppen gebeurt eerst machinaal, daarna worden de tulpen handmatig nagekopt.

Kunstmest en spuiten

Op basis van de bodemmonsters die we regelmatig nemen, strooien we enkele keren per seizoen kunstmest over onze tulpen. Daarnaast gaan we regelmatig met onze spuittractor over de percelen om de tulpen van een beschermlaagje tegen schimmels te voorzien. Ook spuiten we met een luizenmiddel om te voorkomen dat de luizen virussen overbrengen.

Oogsten en rooien

De oogst vindt plaats vanaf half juni tot begin augustus. Voor het rooien maken we gebruik van twee rooimachines, we werken zo nodig met vier rooiploegen. Zo kunnen we 24 uur per dag rooien en is de maximale dagelijkse capaciteit maar liefst 8 hectare.

Spoelen en drogen

Alle geoogste bollen worden zo snel mogelijk naar Germaco 1. Bij Germaco 1 worden de bollen gespoeld of gaan over de rollensorteerder als we niet spoelen. Hierna gaan ze meteen door een gedeeltelijk zelf ontwikkelde droogtunnel waar ze binnen 1 uur al hand droog zijn. Met deze droogtunnel waren we samen met een andere kweker de eerste in 2018. Hierna gaan ze nog een kleine dag voor droogwanden. In de avonduren werkt een tweede ploeg door om alle bollen zo snel mogelijk na het rooien te spoelen en te drogen.

Verwerking

Als de bollen goed droog zijn, worden ze het liefst na 24 uur al gepeld en gesorteerd bij Germaco 2. Dit doen we met twee sorteerlijnen van 1.60 meter breed. Deze zijn ook in 2 ploegen diensten bemand. Een derde sorteerlijn staat op Germaco 1 speciaal voor het onder eind en het plantgoed. De sorteerlijnen zijn volledig aangepast aan de hoge eisen van Germaco, om beschadiging van de bollen te voorkomen en de kans op ziektes te minimaliseren.

Brochure