Broeien

Broeien

In onze broeierij brengen we de tulpenbollen tot bloei, waarna we ze verpakken in bundels van vijf bossen. Dit doen we van eind december tot begin mei. Sinds 2012 broeien we onze tulpen alleen nog maar op water. Dat is schoner en milieuvriendelijker dan het broeien op potgrond. We gebruiken voornamelijk bollen van eigen teelt. Daardoor lopen we minder risico op verborgen gebreken, zoals ziektes of een slechte bolinhoud. Verder zijn we sinds 2015 het eerste bedrijf dat op grote schaal aan water recirculatie doet, dit water wordt ontsmet d.m.v. ozon.

Preparatie

Als de bollen binnenkomen, worden ze opgeslagen in klimaatcellen. Hier dienen we continu een klein beetje ozon toe om schimmels geen kans te geven. Van elke tulpensoort wordt regelmatig een aantal bollen doorgesneden om te beoordelen in welk stadium ze zich bevinden. Als ze het juiste stadium hebben bereikt, kunnen we ze gaan behandelen. We gaan nu de winter nabootsen, zodat de tulpen al in januari in bloei staan.

Opplanten en beworteling

In oktober beginnen we met het opplanten van de tulpenbollen. Dit houdt in dat we ze op kratjes met een spijkerbedbodem prikken. De kratjes plaatsen we gedurende twee à drie weken in de koelcel. Hier maken de bollen wortels en beginnen de pennen te groeien. Als de pennen lang genoeg zijn gaan de bollen naar de kas.

Volzetten

Het volzetten op Germaco 2 gebeurt volautomatisch met een geïntegreerde krattenwasser. Voordat de tulpen naar de kas gaan, wordt het water ververst.

Klimaatcontrole

We controleren continu de ontwikkeling van de bol en het gewas, van de preparatie tot aan de bloei. Dit doen we zowel met een klimaatcomputer (Sercom) als visueel. In de cellen houden we de tulpen wekelijks en in de kas dagelijks nauwkeurig in de gaten.

Containersysteem

Bij Germaco 2 werken we met een volautomatisch containersysteem van Van Zaal. De tulpen worden in de kas gebroeid onder 2 lagen met de modernste led verlichting sinds januari 2018.

Oogst en verwerking

Als het juiste plukstadium bereikt is, komen de containers langs de drie oogstlijnen. Aan weerszijden staan medewerkers om de tulpen te oogsten, waarna ze via een oplegband worden vervoerd naar de ontbolmachines van Potveer. De ontbolde tulpen gaan in de bosmachines van Havatec. Deze sorteert ze op lengte en/of kleur en maakt er automatisch bossen van. De bossen worden daarna handmatig met vijf tegelijk in papier gerold.

Aflevering

Na drie uur productie hebben we een volle trailer. De bossen tulpen worden dan opgehaald door L&M, bloemengroothandel uit Rijnsburg. Zij zorgen voor de verdere distributie naar zijn afnemers in binnen- en buitenland.

Brochure